vindem panouri solare, pompe de caldura, turbine eoliene

Navigare rapida

» Acasa » Harta solara a Romaniei

Harta solara a Romaniei

harta solara a Romaniei

Potentialul energetic al Romaniei, care rezulta din cantitatea de energie solara, este evaluat la 1000 kW/m2 si an, distributia geografic a cestui potential este realizata pe 5 zone, din care zona zero cu potential de peste 1250 kW/m2 si an, iar zona 4 cu potential sub 950 kW/m2 si an. Radiatia solara cu valori mai mari de 1200 kW/m2 si an se inregistraza pe o suprafata mai mare de 50% din sprafata totala a tarii.

Utilizarea potentialului energetic solar se realizeza prin sisteme solare termice pentru caldura si apa calda menajera pentru locuintele individuale sau instalatii centralizate de mica anvergura. Pentru a fi utilizate cu eficienta ridicata, aceste sisteme trebuie sa functioneze in “regim hibrid” cu alte sisteme termice conventionale sau neconventionale. Potentialul utilizabil in sistemele solare ternice este apreciat la 1,434 milioane tep.

De asemenea, potentialul energetic solar poate fi utilizat si prin sisteme de conversie fotovoltaice, dedicate in principal pentru alimentarea cu energie electrica a unor consumatori izolati.

Potentialul exploatabil prin sisteme fotovoltaice la nivelul tarii noastre este apreciat la cca. 1200 GWh /an .